Archifocus.me | KONKURS ZA IDEJNO ARHITEKTONSKO RJEŠENJE VRTIĆA I JASLICA U ULCINJU
1008
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1008,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

About This Project

Objekat je postavljen u sjeveroistočnom dijelu parcele jer se težilo da se glavni primat da dječjem igralištu u prirodi. Glavni koncept objekta jeste ‘Back to the nature! Retour a la nature! Rittorno alla natura! Povratak prirodi!’ Objekat je projektovan u skladu sa ekološkim principima uvođenja kako pasivnih tako i aktivnih mjera koje istovremeno vode značajnom redukovanju potrebe za energijom i zaštiti okoline. Spoljašnje ozelenjavanje je oblikovano tako da se površine koje su ljeti izložene suncu dobiju prirodan zaklon (ozelenjena pergola), a korišćenjem listopadnog drveća u dvorištu zimi se omogućava pasivno korišćenje sunčeve energije. Glavni koncept prizemlja zasniva se na velikom višenamjenskom holu koji gumenom stazom sa stopama dinosaurusa izlazi vani u prirodu, u dječje igralište. Time je napravljena kružna veza i otvorenost objekta ka prirodi! Djeca trče, puze i mjere svoja stopala u odnosu na stopu dinosaurusa. Radne sobe su orjentisane ka jugu i povezane su sa prirodom jer su sa tri strane orjentisane na vanjski prostor. Svaka radna soba ima izlaz u dvorište, prostor za igru, odmor, sanitarni blok I ormar sa krevetima na rasklapanje. Otvori u radnim sobama su bez parapeta kako bi djeca imala vizure ka dvorištu. U holu djeca mogu koristiti prostor ispod stepeništa kao skrovište i zid na kom je stepenište kao tablu za crtanje. U holu se pored toga mogu organizovati časovi crtanja, plesa, lutkarske predstave. Dječje igralište ušuškano je u zelenilo u južnom dijelu urbanističke parcele. Ograđeno je drvenom ogradom. Stvoren je ambijent koji će djecu vratiti prirodi. Data je prednost prirodnim materijalima. Na igralištu je obezbijeđen hlad zasađivanjem listopadnog drveća koje smanjuje zagrijavanje zemlje. Ambijent je upotpunjen korišćenjem raznih prirodnih podloga kao što su malč borova kora, pijesak, piljevina, šljunak, voda, trava. Vodene površine na dječjem igralištu pružaju djeci mogućnost da razvijaju maštu i kreativnost.

Category
Konkursi
Tags
Drvo, Povratak prirodi, Voda, Pijesak, Šljunak, Vizure, Osunčanje, Eko, Začinsko bilje, Provjetravanje, Višenamjenski hol
Top