m

This is Aalto. A Professional theme for
architects, construction and interior designers

Call us on +651 464 033 04

531 West Avenue, NY

Mon - Sat 8 AM - 8 PM

Vrh
Image Alt

Archifocus.me

Izvor: Harper’s Bazar Srbija

Među globalnim trendovima budućnosti, o kojima stručnjaci govore, postoji jedan koji definitivno izaziva simpatije i interesovanje.

Pojavio se 2020. godine, prvo kao prinudna mjera, a zatim kao svjesna odluka – svi smo počeli više vremena provoditi kod kuće i zato smo sve češće počeli da razmišljamo o sebi i udobnom prostoru oko nas, uzimajući u obzir promjenljivi puls modernih rješenja.

Koje tehnike dekoracije enterijera će biti na vrhu liste trendova u novoj godini?

 

Neutralne boje

U novoj godini, eko trendovi neće odustati od svojih pozicija. Još smo više inspirisani prirodom i svim njenim manifestacijama, pa će prirodne neutralne boje postati glavne nijanse godine. Kao osnovne boje odaberite bež-pjeskovite, sive i smeđe tonove. Kada se radi o akcentima, odlučite se za prirodne zemljane tonove poput tamnozelene ili terakote. Glavno pravilo 2021. kaže: unutrašnjost je poput druge kože. Nježno obavija i umiruje. Naš dom postaje naše pravo utočište. Ovde ništa ne smije da iritira oko. Nema neprirodnih boja. Možemo reći da se vraćamo „prirodnom“. Sada je na vrhuncu popularnosti iskonska nesavršenost i stapanje sa prirodom u svim oblicima.

 

Prirodnost

Pri odabiru materijala oslanjajte se na prirodne površine. Što izgledaju netaknutije, to bolje – kao da ih uopšte nije dodirnula ljudska ruka. Na primer, koristite grubi kamen, sivi beton, hladni metal, razne grube drvene površine. Zaboravite na savršene oblike. U novoj godini bukvalno sve u unutrašnjosti vrišti o svojoj prirodnosti i autentičnosti. Ozbiljno smo umorni od svega vještačkog. U dekoru tekstila takođe dominiraju tkanine prirodne teksture, poput vune, lana, pamuka. Važno je da su tekstili taktilno prijatni, ali pored toga delikatni u svojoj šemi boja, bez jarkih, drečavih otisaka.

 

Zaobljeni oblici

Trend za pojednostavljene zaobljene oblike takođe uzima maha. Na primer, najmoderniji oblik sofe biće polumjesec, lučni otvori vratili su se u stanove i kuće, i uopšte, talasasti oblik se prati kao crvena nit u svim modernim enterijerima. Pravougaoni oblici su stvar prošlosti. Sve u našim enterijerima postaje mekše, pa čak i uglovi soba bivaju zaobljeni, prateći modne trendove. Možemo reći da nam se stil sedamdesetih djelimično vratio, tako da možete koristiti elemente namještaja te ere: stolove, lampe, fotelje i zaobljene sofe. Sve novo ispada opet zaboravljeno staro.

 

Biljke

Pod uticajem samoizolacije stvorila se tendencija za koju je lako naći razumno objašnjenje: nismo mogli da izlazimo iz svojih domova kada god poželimo, pa sada eksterijerni nameštaj postaje najdraži gost u kući. Bambus, ratan i trska useljavaju se u stanove, a najbolji pratilac pletenog namještaja je, naravno, obilje živih biljaka. Zajedno stvaraju nevjerovatan osjećaj u vašem domu. U narednoj godini biljke će biti prikladne u apsolutno svim sobama, od spavaće sobe do kupatila. Umjesto biljaka u saksijama, možete da koristite razne fito zidove, na primer, sa mahovinom – oni sada doslovno vode na spisku želja i zanimljivosti dizajnera enterijera. Pored živih biljaka, biće prikladno koristiti razne botaničke otiske na tapetama i tekstilu, kao i kompozicije od suvog cvijeća.

Ručni rad

Još jedan trend vođen pandemijom je taj da ćemo vjerovatnije obratiti pažnju na lokalne brendove i cijeniti razne ručno rađene predmete. 2021. ova ideja će se razviti i ojačati. Istorija stvari je za nas postala važna: od koga su stvorene, od čega, šta je inspirisalo njihove tvorce i koje su tehnologije korišćene. Sve ovo znači da zaista ulazimo u eru svjesne potrošnje. Predmeti napravljeni od recikliranih materijala visoko se cijene. Razni predmeti dekora mogu se prikazati na svim mogućim površinama: na policama, na stolovima, na podu. Oni će prenijeti karakter enterijera i njegovog vlasnika.

Međutim, uprkos zbližavanju sa prirodom, i dalje smo stanovnici metropole, a tehnologija ide s nama ruku pod ruku. Lampe i noćni stočići sada su bežični punjači, sofe pamte položaj svog vlasnika, a pametni kućni sistemi kontrolišu ventilaciju, osvijetljenje i audio sisteme. Tehnologija postaje sve integralniji i važniji učesnik u našem životu.

  1. godina već je ušla u istoriju kao krizno vrijeme promjena. Međutim, upravo ta neočekivana globalna turbulencija univerzalnih razmjera omogućila nam je da preispitamo svoje stavove i preferencije. Vreme je da pobjegnete od kiča, približite se prirodi i suštini stvari. I, možda će glavni trend 2021. godine biti prilika da budete svoji.